24/7 Support number info@banjavrujci.org.rs

TURISTIČKE ATRAKCIJE BANJA VRUJCI

BANJA LJIG

Ljig je mali, živopisan gradić sa oko 3.000 stanovnika, lociran na istoimenoj reci, na nadmorskoj visini od 152 m. Samo naselje broji oko 3 000 stanovnika dok čitava opština sa udruženim selima broji oko 15 000 stanovnika.Ibarskom magistralom je povezan sa Beogradom (80 km), Čačkom (70 km), Kraljevom (120 km), a asfaltnim putem preko Mionice, sa Valjevom (38 km), te predstavlja značajan saobraćajni čvor. Ljig je relativno novo naselje, kao takvo je nastalo s pocetka proslog veka.Nekada su prostor današnjeg sela činili selo Babajić i selo Gukoš koji su sada sastavni deo grada Ljiga i predstavljaju njegovu periferiju.U novijoj istoriji prvi put se značajnije pominje 1911. godine pri početku gradnje pruge Lajkovac – Gornji Milanovac. Kada je 1917. godine pruga puštena u saobraćaj u neposrednoj blizini današnjeg centra Ljiga izgradjena je izuzetno lepa železnička stanica BABAJIĆ – LJIG. Osnovna škola otvorena je 1907 godine. Ostaci manastira „Vavedenje“ u Slavkovici govore o burnoj istoriji i impozantnom životu u XI. veku. Za dva impozantna sarkofaga iz tog doba pretpostavlja se da su nadgrobni spomenici dva srpska vladara, Despota Đurdja i Stefana Brankovića. Predanje kaže da je sa njima sahranjena i despotova zena Jerina.Opština Ljig sadrži sve neophodne institucije za funkcionisanje:osnovnu i srednju školu,opštinu, dom zdravlja, sud, policiju…Privreda je trenutno u tranziciji ali prelaskom funkcionisanja privrede u privatne tokove nadamo se da će Ljig postati i privredni centar.60% stanovništva bavi se poljoprivredom i to pretežno ratarstvom i voćarstvom.Dosta je zastupljeno i stočarstvo.Ljig je unutar Srbije ali i izvan naših granica poznat po dobroj domaćoj rakiji i srpskoj gibanici.U Ljigu se u poslednjih nekoliko godina dosta ulaže u razvoj turizma i banja Ljig poslednjih godina postaje izuzetno primamljiva destinacija mnogih turista.Turistička ponuda je vrlo raznovrsna ali se glavni akcenat stavlja na banjski turizam u Ljigu i seoski turizam po okolnim selima.

MIONICA

Opština Mionica je jedna od opština u Republici Srbiji. Nalazi se u Centralnoj Srbiji i spada u Kolubarski okrug. Po podacima iz 2004. opština zauzima površinu od 329 km˛ (od cega na poljoprivrednu površinu otpada 21.787 ha, a na šumsku 8.700 ha).Mionica se početkom 20. veka delila na selo i varošicu Mionicu. Selo Mionica se nalazi sa obe strane rečice Ribnice, pritoke reke Kolubare. Varošica Mionica, koja se počela naseljavati tek od 1860. godine, nalazi se na sredini atara istoimenog sela. Mionica je danas opštinsko središte.U naselju Mionica živi oko 3 000 stanovnika, a prosecna starost stanovništva iznosi 38,4 godina (37,6 kod muškaraca i 39,1 kod žena). U naselju ima 581 domacinstvo, a prosecan broj clanova po domacinstvu je 2,97.Opština Mionica sa brojnim selima kojih ima trideset šest opština Mionica broji preko 16 000 stanovnika.Opština Mionica je važan privredan i kulturan centar Kolubarskog regiona i poseduje sve neophodne institucije za opštinu.Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primecen je porast u broju stanovnika.Mionicka crkva, hram Vaznesenja Gospodnjeg, danas najstarija gradevina u Mionici, sagradena je 1856. godine. Prvi sveštenik bio je Toma Lukic, rodom iz Gornjeg Mušica.Stalnu osnovnu školu Mionica je dobila 1864. godine, ali je još od 1827. godine u mionickim Rakicima privatno uciteljevao Stepan Jovanovic Gerencic, rodom iz Zemuna.

 

RAVNA GORA

se nalazi na krajnjem jugozapadu Suvobora u Srbiji na 997 m nadmorske visine. Najpoznatija je po tome što je na njoj svoj štab smestio u toku Drugog svetskog rata na njoj bio smešten štab Dragoljuba Mihailovića, tj. tu se nalazilo središte četničkog pokreta.

U današnje vreme Ravna gora je poznata kao mesto na kojem se u periodu od 8. do 12. maja održavaju Dani Ravne gore, svojevrsno poklonjenje generalu Mihailoviću, kada ovo mesto poseti preko 100.000 ljudi

STRUGANIK KUĆA ŽIVOJINA MIŠIĆA

Struganik je selo u opštini Mionica sa nepunih stotinak kuća rasutih po obroncima Maljena i Suvobora, nanizanih duž strana rečice Kopljanice. Pod tim imenom, koliko je dosad poznato, prvi put se pominje 1737. godine u spisku sela paleškog okruga, iz vremena austrijske okupacije Srbije 1718-1737. godine, a po tradiciji vezuje se za obradu kamena peščara zvanog struganik, čime se i danas bave njegovi žitelji. U Struganiku se nalazi rodna kuća vojvode Živojina Mišića koja predstavlja memorijalni kompleks istorijsko-etnografskog karaktera.