LEKOVITA SVOJSTVA – LEKOVITO BLATO BANJE VRUJCI

Izvorište lekovite vode Banje Vrujci ima pet glavnih i nekoliko sporednih vrela spojenih otokama. Lekovita voda izbija iz mulja i rastresitog nanosa na prostoru od približno 200 metara dužine i oko 60 metara širine.Zemlja je bušena, a glavna bušotina je tik pored uredenog kupališta. Temperatura vode je u proseku 26°S. Odatle se voda razvodi u sve banjske objekte. Na izlaznom delu bušotine, voda kroz postavljene cevi samoizlivom istice oko 60 litara u sekundi. U neposrednoj blizini glavne bušotine nalazi se i plica bušotina, dubine 16 metara. Njena voda je nekada bila sprovedena u cesmu sa tri lule, precnika 3 cm, odakle je voda slobodno isticala. Banjski posetioci su ovu vodu pili da bi lecili želudac i kamen u bubregu, kao i za lecenje ocnih oboljenja. Stara cesma je zamenjena i voda je sprovedena u novu veliku cesmu.Deo blagotovornog izvorišta je kanalisan i odvodi vodu u reku Toplicu. Kanali prolaze kroz objekte banjskog kompleksa, i posetioci cesto provode vreme u njima.

U kupatilu „Vojvoda Mišic“, sa dna bazena, muškog i ženskog, termalna voda prirodno istice snažnim mlazom, stalno puneci i bazene. Tokom sezone, voda se u bazenu prirodnim putem na svaka dva sata menja.

RADIOAKTIVNO BLATO

Termalne vode iznose iz dubine najfiniji mulj, bogat mineralnim i radioaktivnim materijama i polažu ga u blizini izvora i duž reke Toplice koja protice kroz banju. Tako se hiljadama godina natapa tle i stvaraju naslage lekovitog blata, zapravo humusa.
Lekovito blato sadrži i po nekoliko hiljada puta vece koncentracije elemenata i jedinjenja nego što ih sadrži lekovita voda.

Pre urbanizacije kompleksa oko lekovitog izvora i recnog korita bila su najveca blatišta, a danas su najznacajnije naslage lekovitog blata u blizini druge vodenice niz reku Toplicu, kao i u koritu same reke.

Ovo plemenito blato primenjuje se raznoliko: koristi se na licu mestu, nosi se kucama, ali ga koriste i privatne lekarske ordinacije i centar za rehabilitaciju u Banji Vrujci.

Blatom se oblaže telo ili neki delovi. Upotrebljava se u više ili manje razudenom stanju, i u vidu kupki.
Rede se upotrebljava mazanjem po koži, sa istovremenim suncanjem, što je prvobitna narodna metoda.
Meštani su uglavnom pobornici ove narodne metode, i tela prošarana lekovitim blatom su svojevrsni osobeni znak Banje Vrujci.
Savremena medicina je razvila bolje i uspešnije metode.
Lekovito blato se u centrima za rehabilitaciju meša i zagreva do 60°S u specijalim kazanima , a potom se, u zavisnosti od oboljenja i pacijenta, temperatura prilagodava za toplo, indiferentno ili hladno blato. Blato se stavlja se na oboleli deo tela u vidu obloga na 20 do 45 minuta, posle cega se ispira toplom vodom.

Lekovito blato se sastoji od sitnih, finih cestica koje omogucavaju prisni kontakt se kožom i daje snažno terapijsko dejstvo. Ovaj postupak, pored termickog, ima i hemijsko delovanje na kožu, i na ceo organizam upijanjem hemijskih sastojaka kroz kožu.